Dansul clasic chinezesc este o combinatie de miscari elegante (asemanatoare intrucatva baletului, dar in sine principiile sunt foarte diferite) cu elemente inspirate din practicile chinezesti pentru corp si spirit: Wushu (arte martiale), Taijiquan si Qigong.

Astfel principiul de baza este acelasi ca si in aceste practici – corpul se misca unitar, are un singur centru si se exprima cand intr-un ritm mai lent, relaxat (yin), cand intr-unul mai dinamic (yang).

Respiratia este un element esential; pe tot parcursul dansului se urmareste alternanta dintre expiratie (asociata cu relaxarea) si inspiratie (asociata cu extinderea energiei in tot corpul si punctarea elegantei posturii)

Astfel apare un echilibru interior, centrare si un control foarte bun al corpului fizic in miscare, de asemenea rezistenta prin folosirea adecvata a respiratiei.

Pe langa dansul clasic, in China, exista o foarte mare varietate de alte stiluri, ce provine din faptul in cadrul acestui popor se regasesc foarte multe minoritati, fiecare cu specificul ei, fiecare cautand sa pastreze prin muzica si dans cultura si traditia locului de origine.

Printre acestea enumeram: dansul xinjiang, dansul paunului, dansul manecilor lungi, etc.