Avand la baza principiul filozofic Taiji (Tai Chi) in combinatie cu cunostinte profunde din Medicina Traditionala Chineza si Artele Martiale a fost creata o adevarata arta a miscarii numita Taijiquan (Tai Chi Chuan).

Taijiquan este un termen format din trei cuvinte: Tai, Ji si Quan. In articolul precedent am inteles ce este Taiji (Tai Chi). Quan inseamna pumn, care poate avea si sensul de forma sau practica sau ceva corporal.

Taijiquan este asadar o forma de practica corporala si interioara, prin care omul cauta ceea ce numim Taiji.

Este o forma de educatie, care poate fi propria cale sau una din etapele de care omul are nevoie pe propria cale.

Cuvantul Quan, care literar este tradus prin pumn nu este folosit intamplator. Ne duce cu gandul la ideea de lupta, la artele martiale, care in trecutul Chinei au avut semnificatia unei cai de intelegere a valorilor morale si spirituale.

Iar formele de Taijiquan, indiferent carui stil apartin, au in componenta o succesiune de miscari, care la origine reprezinta o postura martiala, de atac sau de aparare. Aceasta idee de atac si de aparare a constituit un punct de plecare in exprimarea intr-o forma de miscare a celor doua aspecte universale, aparent contrarii – Yin si Yang. Se urmareste in felul acesta intelegerea celor doua aspecte, transformarea unuia in celalalt si armonia lor in tot acest joc, aparent misterios.

Aceasta imbinare armonioasa a yin-ului cu yang-ul intr-o forma de miscare, ce ne aminteste de artele martiale chinezesti, este specificul a ceea ce numim Taijiquan.

Tot din acest specific face parte si influenta benefica asupra sanatatii, in aranjarea si executia secventelor de Taijiquan tinandu-se seama de principiile Medicinii Traditionale Chineze. De aceea este important sa facem distinctia intre Taiji si Taijiquan.

Taiji este un principiu, care poate fi aplicat pe orice cale, iar Taijiquan este o cale in sine, o metoda, ce are la baza principiul Taiji.

Miscarile din Taijiquan sunt lente, continue, suple, ca un dans al carui mesaj vorbeste despre forta si relaxare, intr-un ritm unic, ritmul armoniei depline dintre yin si yang.