Taiji (Tai Chi) este format din doua cuvinte: Tai, care inseamna maret, suprem, ultim si Ji, care inseamna limita, absolut.

Asadar Taiji ar putea fi tradus ca “Ultima Limita” sau “Marea Limita” sau “Supremul Absolut”.

De aceea spunem despreTaiji ca este cea mai inalta filozofie de viata, este principiul armoniei, echilibrul, unitatea, este starea de intelegere a misterului vietii si a Universului. Este armonia contrariilor denumite in traditia taoista yin si yang, este starea in care dualitatea devine unitate, este perfectiunea.

Am putea spune ca, dintotdeauna, in sufletul lor oamenii au aspirat catre supremul vietii, ei l-au numit simplu fericire, iar unii au crezut intr-o astfel de stare, altii nu.

Inteleptii tuturor timpurilor sunt cei care au cautat cu ardoare aceasta ultima limita a vietii, care a dobandit astfel diferite forme si denumiri. Au inceput simplu prin a se ruga, mai apoi prin a observa mersul firesc al vietii din jurul lor. Au devenit mai atenti la natura, la intreaga lume vie si la ce fel de legaturi se stabilesc intre diferitele aspecte ale lumii vii.

Apoi au incercat sa puna toate aceste observatii in legatura cu fiinta lor. Pentru a deslusi cat mai multe conexiuni si la nivele din ce in ce mai profunde si-au dat seama ca au nevoie de o sanatate foarte buna atat a corpului fizic, cat si a simturilor si a mintii. Asa au aparut primele forme de exersare a corpului fizic, primele exercitii de respiratie si primele retete de plante.
De-a lungul timpului s-au dezvoltat multe asemenea sisteme de practica, in sine metode de autocunoastere, in care pornind de la corpul fizic se urmareste activarea interiorului fiintei si cresterea nivelului de intelegere, pentru a ne apropia cat mai mult posibil de Taiji sau ultima limita a vietii, cu alte cuvinte de starea de fericire.

Indiferent cum o denumim si in ce forma o cautam este acelasi lucru. Ceea ce conteaza cu adevarat este sa faca parte din drumul nostru.

In concluzie, Taiji este un termen care desemneaza un principiu si este intalnit in anumite texte filozofice foarte vechi.

De exemplu, unii autori considera ca acest termen a aparut prima data in tratatul filozofului taoist Zhuang Zi intitulat “Nan Hua Jing” (Cartea Sudului) si desemneaza in acest context esenta si starea specifica realizarii, esenta suprema a valorilor universale.

Dupa cei mai multi autori, termenul Taiji apare pentru prima data in Yi Jing (Cartea Transformarilor) indicand aici calea transformarii interioare prin intelegerea deplina a yin-ului si a yang-ului. De asemenea se vorbeste despre modul in care putem folosi aceste transformari pentru a ajunge la asa-numita unitate primordiala.

Poti invata si tu Tai Chi Chuan in cadrul cursurilor saptamanale organizate de Academia Artasia!