Zhang Jian, nepotul profesorului Zhang Guangde, s-a născut în anul 1976 în China, orașul Feng Run, provincia Hebei.

A început să studieze Dao Yin Yang Shang Gong în septembrie 1993.

Astfel Zhang Jian început prin a studia și practica formele Dao Yin pentru inimă, plămâni și cele 49 de exerciții dinamice pentru meridiane mai întâi pentru el însuși, cu rezultate foarte bune pentru propria lui stare de sănătate.

Aptitudinile sale naturale au determinat progrese rapide în practica Dao Yin, ca urmare în 1994 el a început să îl asiste pe Zhang Yu Song, fiul profesorului Zhang, el însuși un eminent profesor de Dao Yin (responsabil acum cu organizarea predării sistemului Dao Yin în Japonia).În 1996 Zhang Jian s-a angajat la Departamentul de Wushu al Universității de Sport dinBeijing, iar în 1998 a început să lucreze full-time ca asistent al unchiului său. Din 2001 a început să predea independent.După ce studiase timp de 5 ani Wushu în orașul său natal a fost diagnosticat cu aceeași maladie a sângelui pe care o avea și unchiul său. În consecință a fost obligat să abandoneze antrenamentele de Wushu și să le schimbe cu unele mai puțin solicitante fizic.

În această perioadă el l-a asistat pe Profesor la cursurile ținute mai multe țări europene și din lume, iar actualmente predă regulat în Franța, Portugalia, Italia, Germania, Spania, Austria, România, Hong Kong, Singapore, Australia și Indonezia.

Astfel Zhang Jian nu a urmat calea “tradițională” chinezească spre excelența în Dao Yin (respectiv parcurgerea etapelor didactice de la Universitatea de Sport din Beijing), ci și-a dezvoltat propria experiență studiind zilnic cu unchiul său, intens și amănunțit, în ultimii 15 ani (1998 – 2012). Servindu-i profesorului drept model, el a avut șansa de a-și perfecționa constant posturile și mișcările. În plus, a învățat constant, fiind martor la felul în care preda unchiul său și aprofundând teoriile medicinei tradiționale chinezești. Mai mult, în timpul acestor stagii el locuiește împreună cu unchiul său; astfel educația sa continuă și după ce cursurile s-au terminat.

Ca profesor, Zhang Jian este ferm înrădăcinat în școala tradițională; este precis și meticulos, așteptând din partea participanților implicare, atenție concentrată și muncă serioasă.

Demonstrațiile sale sunt de o calitate cu totul excepțională, care impune și impresionează, explicațiile sale sunt clare, dovedind o remarcabilă atenție pentru detalii.

Fiecare dintre marii profesori internaționali de Dao Yin are câte un domeniu special pe care pune accentul atunci când își predă învățătura. Zhang Jian nu face excepție: în studiul formelor de Taiji, dar și al formelor terapeutice, el subliniază două aspecte:

Ce face Qi-ul în timp ce facem această mișcare?
Cum putem face această mișcare cu Shen Fa?

Un exemplu simplu în ceea ce privește prima întrebare se poate vedea în felul în care Zhang Jian insistă pe mecanica precisă implicată în actul de coborî brațele în timpul unei secvențe. De ce? Nu de dragul esteticii mișcării, ci pentru că numai executată corect această mișcare conduce la coborârea Qi-ului în Dantian.

Shen Fa (tehnică a corpului) se poate descrie ca abilitatea de a genera mișcare interioară pentru a produce mișcare exterioară. Este o tehnică avansată, dar esențială pentru a practica sistemul DYYSG cu cele mai bune rezultate.În prezent Zhang Jian pune la punct o serie de exerciții pregătitoare pentru a dezvolta capacitatea Shen Fa.

Zhang Jian locuiește în Singapore cu soția sa și fiica lor.

Zhang Jian predă în mai multe țări europene intre care, incepand cu anul 2009 se numara siRomania.

(Portretul de mai sus este rezultatul unui interviu informal cu Zhang Jian luat de Mark Atkinson la Biarritz, în aprilie 2010).